2015. június 15., hétfő

Faith No More történelem - 5.

King for a Day... Fool for a  Lifetime

1995 márciusában megjelent a Faith No More zenekar ötödik stúdióalbuma. A lemez kisebb csodának számított, mivel a csapat nem sokkal korábban vált meg a zenekar alapító-gitáros Jim Martintól. Az ekkor a gitáros nélküli, ám a lemezkiadó nyomása alatt lévő bandán Mike Patton gyerekkori barátja, Trey Spruance (Mr.Bungle, Secret Chiefs 3.) segített.


Nem kellett hát tovább bajlódni azzal, vajon mit kéne kezdeni "Big Sick Ugly Jim Martinnal", mivel Roddy egy faxon közölte vele, hogy köszönik, ennyi volt. Az alapító gitáros utolsó fellépése 1993-ban az angliai Phoenix fesztiválon esett meg, melyet az iránta érzett tiszteletből most alább megtekinthettek.






Az akkoriban még igen nagy szóval bíró lemezkiadókat azonban nem nagyon hatotta meg, hogy milyen zenekarból melyik tag miért megy el vagy épp érkezik, ők a szerződések szerint lemezeket vártak, ráadásul határidőkre. Így eshetett meg az is, hogy a csapat hivatalosan gitáros nélkül vette fel a "Boo-Ya Tribe" hip-hop együttessel közös számukat, az "Another Body Murdered"-et is, mely az "Ítélet Éjszakája" című film egyik betétdala. A basszus és a gitártémákat itt egyaránt Bill Gould játszotta fel.






A betétdalon kívül egy új albumot is prezentálnia kellett a csapatnak. A gitáros nélküli zenekarnak azonban hirtelen igen nehéz dolga akadt. A dalszerzéshez ugyanis - a számaikat első blikkre hallva nem, de megismerve a teljes anyagokat igencsak - nélkülözhetetlen volt egy gitárzenész. Túl sok idő viszont nem volt a keresgélésre. Ekkor jött a kézenfekvő gondolat Bill Gould-tól, hogy mi lenne ha Patton gimnáziumi cimboráját, Trey Spruance-t hívnák segítségül. Ők ugyanis a Mr.Bungle-ban már együtt zenéltek korábban, meg amúgy is. A Mr. Bungle már bizonyított, hogy zeneileg elég nyitott.







Az ötletnek egyedül Patton nem örült, hiszen érthető okokból nem támogatta, hogy a gyerekkori zenésztársa annak a zenekarnak segítsen, melynek köszönhetően ő hanyagolni kezdte a közös bandájukat. Az idő és az említett kiadók miatt persze belement a dologba. A lemez elkészítésére közel 9 hónap állt rendelkezésre, és mivel Roddy Bottum ez időtájt vesztette el édesapját, és egyik barátját név szerin Kurt Cobaint is, depresszióra hivatkozva ő csak az albumkészítés legvégén szállt be a munkába. Vagyis a dalok eredetileg billentyűs hangszerelés nélkül íródtak. Az első kislemez aztán 1995 februárjában jelent meg, a címe: "Digging The Grave" volt. 






Annak ellenére, hogy Spruance segédkezett az album létrejöttében, a zenekarral abban már nem sikerült megegyeznie, hogy turnézzon is velük, abban pedig még kevésbé, hogy a banda állandó tagja legyen. Így esett a csapat választása Dean Mentá-ra. Ő addig a Faith No More billentyűs- roadja volt, és a Duh! nevű hardcore zenekarban pengetett. A lemez promóciós turnéján így ő lett az FNM teljes tagú gitárosa.Ugyanazon év májusában aztán napvilágot látott a lemez második "single"-je, a "Ricochet". A klipet Párizsban vették fel, és érdekessége, hogy egy "imidzs" video, vagyis egy történet helyett inkább a zenekar mindennapjait mutatja be. (Talán épp ezért nem került be később a banda válogatás video kiadványába, a "Who Cares a Lot?: The Greatest Videos"-ba).








Az album utolsó kislemeze az "Evidence" volt, ami az év májusában jelent meg. A teljes lemezt a sajtó vegyesen fogadta, a metál oldal szerint összességében egy felejthető anyag, a világ alternatív publicistái szerint pedig jól szerepelt az "alulértékelt" lemezek között. Az igazság persze most is a hallgatóság füleire van bízva, vagyis tessék meghallgatni az egész albumot.







FOLYT. KÖV.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése