2015. február 22., vasárnap

Faith No More történelem - 2.

A csapat bemutatkozik

Sok tagcsere és névváltoztatás után tehát az akkor még kiadó nélküli zenészek összedobták a pénzüket és felvették az első lemezhez vezető demójukat. Ez felkeltette egy Ruth Schwartz nevű hölgy figyelmét, aki akkoriban szervezgette Mordam Records nevű kiadóját, és elsőként le is szerződtette a zenekart. Ennek eredménye volt a már említett "We Care a Lot" lemez.


Még ugyanabban az évben a csapat "átigazolt" a Slash Records - hoz, ahol 1987-ben megjelent második albumuk "Introduce Yourself" címmel. A lemez megjelenését követő turnénak köszönhetően a zenekar jó sajtóvisszhangot kapott Európában is. Ennek ellenére a koncertkörút végén a tagok úgy döntöttek, megválnak az énekesüktől. Mosley-t ugyanis egyre nehezebb volt elviselni. Szinte folyamatosan részeg volt, minek következtében képtelen volt elénekelni a számokat (amúgy sem egy jó hangú fickó) és egyre többször balhézott össze a többiekkel. Mosley egyik legemlékezetesebb pillanata azonban minden bizonnyal az volt, amikor az "Introduce Yourself megjelenése alkalmából rendezett bulin a koncert közben elaludt a színpadon.




Mosley helyére Jim Martin ajánlásával egy akkor mindössze 21 éves fiatalember, Mike Patton érkezett. Róla akkoriban annyit lehetett tudni, hogy a kaliforniai Eureka városában a gimis haverokkal alapított Mr.Bungle zenekarral death metál-t játszik. Nagyjából így:

    


A tagokat meggyőzték a hallottak, és 1989 januárjában bevették a bandába Patton-t. Egyedül Gould-nak nem tetszett az ötlet, mert bár a srácot tehetségesnek találta, mégis túl fiatalnak ahhoz, hogy a zeneipar mély vízébe dobják. A zenekar azonban akkor már javában dolgozott a harmadik, "The Real Thing" című albumán, és gyorsan kellett egy énekest találni. Patton ezután mindössze 2 hét alatt megírta a dalok szövegét, és az album fél évvel később meg is jelent.






 Az első kislemez a "From Out of Nowhere" című számból készült, ami 1989 augusztus 30-án jelent meg ennek a pazar kis video klipnek a kíséretében. (Igen, a terepszínű bicikligatyás faszi az Patton.)




A videohoz egy érdekes történet is tartozik. A klipben látható I-Beam klubos koncert a második állomása volt a Real Thing turnénak. A buli hevében Patton egy rossz mozdulatnak köszönhetően ráesett a jobbkezére és egy törött sörösüveg szétvágta az abban lévő inakat. (A gyógyulása óta ugyan tudja használni a kezét, viszont azóta sem érez vele.)

Ez a dal még nem hozta el az igazi sikert, de a zenei kritika jól fogadta az albumot. Turnéra mentek a Metallicá-val, minek köszönhetően egyre nagyobb tömegek előtt játszhattak. Az igazi áttörést azonban majd csak az 1990 január 30-án megjelent "Epic" maxi és a hozzá készült videoklip hozta el. A zenecsatornáknak köszönhetően a dal annak ellenére hihetetlen sikert hozott a zenekarnak, hogy állatvédők szerte a világon tiltakoztak a video végén látható partra vetett hal miatt. 






FOLYT.KÖV.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése